Pieróg, nie tylko na co dzień - to tytuł VII edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego, który odbył się 26.03.2015 r. w Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Gubinie. W konkursie wzięło udział 8 zespołów ze szkół o profilu gastronomicznym województwa lubuskiego.
Uczestnicy konkursu wykazali się bardzo dużą pomysłowością dotyczącą wyglądu pierogów, smaku, kompozycji nadzienia a także dodatków. Wszyscy byli bardzo dobrze przygotowani przez swoich opiekunów i dlatego, jak co roku jury konkursowe miało duży problem z wyłonieniem najlepszych. Ostatecznie wygrał zespół z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Szprotawie w składzie: Patryk Bezrąk oraz Anita Demko – uczniowie klasy II zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz. Wygrani przygotowali Chińskie pierożki wonton na dwóch sosach z sufletem ze szpinaku, pod kierunkiem p. Mirosławy Bobrowskiej. Drugie miejsce zajęli uczniowie: Ewa Łobazewicz oraz Emil Tukiendorf z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Władysława Sikorskiego w Sulechowie. A trzecie zespół gospodarzy, w składzie: Mariola Wyrwoł i Bartosz Łagowski. Konkurs był bardzo ciekawy ze względu na różnorodność wykonanych pierogów, które jak tytuł konkursu mówi zostały przygotowane i jako zakąski, i jako danie główne. Za rok VIII edycja, która tym razem odbędzie się w Szprotawie.
Forum
Brak odpowiedzi na forum w tym temacie
Opcja odpowiadania na forum jest aktualnie niedostępna.