VIII Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny

dodano: 2016-03-16 16:43:55, autor: Redakcja, źródło: Urząd Miejski Szprotawa

15 marca 2016 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie odbył się finał VIII edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego pod hasłem „Tęcza kolorów na talerzu”. Nagrody dla najlepszych wręczył Zastępca Burmistrza Paweł Chylak.



Uczestnicy konkursu przygotowywali potrawy ze schabu i ryb oraz z filetów z kaczki i kurczaka. Najciekawsze okazały się dodatki przygotowane z dyni, groszku zielonego, batatów i innych warzyw. Po raz pierwszy przygotowane i wykorzystane zostały różnego rodzaju kolorowe sosy, jak np. szafranowy, na bazie zielonej herbaty czy wiśniowy. W efekcie końcowym potrawy na talerzach były bardzo kolorowe i wyglądały niezwykle apetycznie. A smakowały wyśmienicie.
W konkursie startowało 8 szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego. Były to szkoły z Zielonej Góry, Nowej Soli, Gubina, Sulechowa, Żar, Świebodzina, Iłowej i Szprotawy. Komisja konkursowa miała bardzo trudne zadanie: trzeba było wybrać najlepszy zespół, który pracował szybko, czysto, poprawnie i przygotował najciekawszą oraz najsmaczniejszą potrawę.

Ostatecznie wyłoniono laureatów konkursu:
I miejsce: Patryk Bezrąk i Arkadiusz Wróblewski, uczniowie III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie, którzy wykonali: Pieczoną pierś z kaczki, kapustę duszoną w winie, puree z dyni z czosnkiem, puree z groszku zielonego z miętą, puree z batatów i z chili, kulki ziemniaczane- zespół został przygotowany przez p. Mirosławę Bobrowską,

oraz finalistów:
II miejsce: Kacper Rzęsa, Bartosz Łagowski, uczniowie IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Licealnych i Technicznych w Gubinie; ich potrawa to:, faszerowana pierś z kurczaka z sosem wiśniowym, kolorowa kaszą kuskus i sałatą w koszyczku z parmezanu-zespół przygotowany przez p. Małgorzatę Bartosz i Wiolettę Telicką,

III miejsce: Monika Rygielska, Julia Zygan, uczennice IV klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej, z potrawą: piersi z kaczki marynowane w barwnej asyście z szafranowymi uszkami nadziewanymi jabłkiem- zespól przygotowany przez p. Agatę Parfianowicz.

Wszystkim gratulujemy sukcesu i życzymy powodzenia w życiu zawodowym.

Tegoroczny konkurs miał nową oprawę. Cała społeczność szkolna mogła kibicować wszystkim uczestnikom konkursu dzięki kamerze, która podglądała ich pracę przekazując obraz z sali na holl. Konkurs urozmaicony został pokazem przygotowywania potraw przez szefa kuchni p. Szymon Przystupa z Pałacu Wiechlice.

Pani Irena Mucha Przewodnicząca Komitetu Głównego Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego w imieniu organizatorów serdecznie dziękuje za okazaną pomoc i wsparcie wszystkim darczyńcom. Podziękowania składa również wszystkim uczniom oraz zaangażowanym nauczycielom, którzy pomogli w organizacji całej imprezy.


Forum
Brak odpowiedzi na forum w tym temacie

Opcja odpowiadania na forum jest aktualnie niedostępna.

Jubileuszowy festiwal Ziemia i Pieśń

dodano: 2022-06-29 11:30:52, autor: Redakcja, źródło: Urząd Miejski Szprotawa

W najbliższy weekend od 1 do 3 lipca 2022 odbędzie się jubileuszowy, bo XXX Festiwal Ziemia i Pieśń.



Przeczytaj więcej...
Forum
Brak odpowiedzi na forum w tym temacie

Opcja odpowiadania na forum jest aktualnie niedostępna.

Już w sobotę otwarcie basenu

dodano: 2022-06-22 16:13:32, autor: Redakcja, źródło: Szprotawski Zarząd Nieruchomościami "CHROBRY" Sp. z o. o.

Już od soboty 25 czerwca 2022 roku można będzie się ochłodzić na szprotawskim basenie miejskim. Strzeżone kąpielisko będzie otwarte dla chętnych codziennie od 10:00-18:00.



Przeczytaj więcej...
Forum
Brak odpowiedzi na forum w tym temacie

Opcja odpowiadania na forum jest aktualnie niedostępna.

Wyspa skarbów

dodano: 2022-06-09 09:22:00, autor: Redakcja, źródło: Urząd Miejski Szprotawa

Przy ulicy Młynarskiej powstanie strefa relaksu - Wyspa skarbów.



Przeczytaj więcej...
Forum
Brak odpowiedzi na forum w tym temacie

Opcja odpowiadania na forum jest aktualnie niedostępna.

Marcelina potrzebuje pilnej operacji serca!

dodano: 2022-06-08 21:34:30, autor: Redakcja, źródło: szprotawa.org.pl

Marcelina Sakuta urodziła się ze złożoną, śmiertelną wadą serca. Lekarze szacowali, że nie przeżyje nawet kilku dni... Dziś ma 17 lat i wciąż walczy o życie. Niestety w Polsce nie ma już dla Niej ratunku... Wspólnie możemy pomóc Marcelinie wygrać kolejną walkę o życie!



Przeczytaj więcej...
Forum
Brak odpowiedzi na forum w tym temacie

Opcja odpowiadania na forum jest aktualnie niedostępna.